Bulevar Arsenija Čarnojevića 17a, Beograd

Radno vreme 10h-20h, vikendom 11h-14h

Telefon: 011/613-0848

Kardiologija

Kako se životni vek ljubimaca produžio, može se primetiti porast srčanih oboljenja. Veterinarska ambulanta Spina je opremljena savremenim dijagnostičkim aparatima i obučenim i iskusnim osobljem u ovoj oblasti veterinarske medicine.

Srčane bolesi uključuju srčane šumove, srčane slabosti zalistaka , kardiomiopatije (slabljenje udarnog volumena srca), miokarditise (upala srčanog mišića) i mnoge druge nasledne srčane probleme. 
Pojedine rase pasa i mačaka su predisponiranije za srčana oboljenja, naši veterinari će vas uvek posavetovati i upozoriti na takva stanja kod vašeg ljubimca.
Dijagnostika srčanih oboljenja

Na opštem pregledu, uvek pažljivo slušamo srčane tonove i upozoravamo na srčane anomalije pri auskultaciji. Ovo je posebno važno kod pasa starijih kategorija ili onih koji su predisponirani za srčane bolesti. Ukoliko je potrebno uvek ćemo uraditi rendgenski snimak grudnog koša, elektrokardiogram (EKG) ili ultrazvuk srca kako bi bolje i tačnije detektovali problem. Ove procedure su neinvazivne i bezbolne za vašeg ljubimca.

Rendgenskim snimkom se utvrđuje veličina srca, eventualna kompresija disajnih puteva od strane uvećanog srca i prisustvo tečnosti u plućima ili grudnoj duplji.

EKG ili elektrokardiogram se koristi kako bi se izmerila elektroaktivnost tj. električna provodljivost srca. Isto tako se ustanovljava broj i regularnost srčanih otkucaja i detaljno se pregledaju svi indikatori oštećenja srčanog mišića.

Ehokardiografija predstavlja ultrazvučni pregled srca posebnom kardijačnom sondom predstavljajući sliku u realnom vremenu.

Ukoliko imate ljubimca koji pokazuje kliničke znake srčanih problema kao što su učestalo zamaranje posle kratkih šetnji, dugotrajan kašalj, gubitak svesti kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Saznajte više o SRČANOM CRVU